top of page

Kus saaks õppida fotograafiat?


Enda esimest postitust alustan kõige sagedasema küsimusega, millega minu poole pöördutakse. Kus küll saaks õppida fotograafiks?

Võimalusi on selleks tegevuseks tegelikult ju päris palju ning kõigepealt tuleks mõelda sellele, et miks seda soovitakse, kui palju on selleks ajaressurssi, millised on eelteadmised ja oskused (tase) ning muidugi ka see, et milline õppimismeetod on varem sobinud.

Laias laastus saab fotograafiaõpingud jagada kolmeks. Kõige käepärasem viis oleks õppida iseseisvalt lugedes kirjandust, vaadates videoloenguid ning vajutades hoogsalt enda kaameral nuppe. Teiseks saab valida endale sobiva lühiajalise fotokursuse (kas siis veebi vahendusel või niiöelda ise kohale tulles) ja kolmandaks saab minna kooli, et õppida juba fotograafia eriala. Järgnevas kirjeldangi kõiki neid erinevaid võimalusi veidi lähemalt.

Õppida iseseisvalt võib esialgu tunduda kõige loogilisem variant siis, kui soovitakse end algteadmistega kurssi viia ning selleks on ka piisavalt vaba aega. Nimelt võib tunduda see kõige vähem aega nõudev võimalus, kuid kuna internetiavarustes liigub päris palju materjali võib see erialgu ajada pea päris sassi, kui valdkond päris uus on. Seetõttu võib sellise võimaluse ajakulu olla lõpuks ka üsna suur. Et säästa aega materjalide otsimisega soovitan ka enda õpilastele esimese asjana lugeda läbi enda kaamera kasutusjuhend. Olete te seda kunagi teinud? Need, kes on kirjeldatud materjaliga tutvunud on kindlasti ka märganud, et tegemist on ühe väga hea ja lihtsas keeles kirjutatud õpikuga. Edasi saab liikuda juba erinevate infomaterjalideni. Näiteks leiab ajakirja Digi arhiividest mõnusa sissejuhatus fotograafiasse (allalaaditav lingilt: www.digar.ee/arhiiv/et/download/234998). Samuti on raamatukogudes ja raamatupoodides saavad päris mitmed eestikeelsed lihtsas kirjas õpikud, mis juhtavad kätte esimese niidiotsa fotos kasutatavate põhimõisteteni (https://www.rahvaraamat.ee/c/fotograafia/1/3/27/et). Need, kel juba varustust rohkem kogunenud on saavad katsetada huvitavaid ülesandeid raamatu "Praktiline fotograafia" toel (https://www.rahvaraamat.ee/p/praktiline-fotograafia/610254/et?isbn=9789985332214). Lõputud võimalused on muidugi fotograafiat õppida ka Youtube-i videoloengute näol. Iseseisev õppimine on küllalt palju väljakutseid pakkuv, kuid kindlasti kõige paindlikum, kui soov on suur ning eesmärgid olemas.

Fotokursused pakuvad samuti head võimalust viia end kurssi fotomaailmas toimuvaga juhendaja näpunäidete toel. Vahel on see veidi kiirem ja ka tõhusam viis just alustajale huvilisele, sest nagu juba eelnevalt mainitud võib erinevates mõistetes orienteerumine ajada pildi küllaltki segamini. Fotokursustel on kõik see info, mida peaks iseseisvalt organiseerima juba juhendaja poolt ette ära struktureeritud ning vähem oluline ei ole kindlasti ka võimalus enda pingutustele tagasisidet saada ning lisaküsimusi küsida. Seetõttu on väga oluline leida just enda jaoks kõige sobivam kursus. Lähenemisi on väga erinevaid. Enamus koolitajaid pakuvad kindlasti üleüldist algajatele mõeldud fotograafiaga tutvumise koolitust, mis sobib kindlasti neile, kes näiteks ei ole kunagi veel katsetanud enda kaameral manuaalfunktsiooni võimalusi. Samuti tehakse eraldi koolitusi nii telefoniga kui ka digikompaktkaameraga (ilma vahetavate objektiivideta kaamera) pildistajatele. Sealt edasi tulevad juba spetsiifilisemad eraldi teemavaldkondade koolitused (välgu kasutamine, looduse-, portreede-, arhitektuuri- jms. pildistamine, fototöötlus ja kindlasti palju muud, mis hetkel esimese hooga ei meenu). Juba praktiseerivatele spetsialistidele pakutakse samuti erinevaid edasijõudnute koolitusi, kuid nende valik on kindlasti juba suurem ka interneti vahendusel. Lisaks fotokursustele tegutseb ka väga mitmeid fotoringe. Näiteks on igal ülikoolil oma fotoklubi, kuid piisavalt otsides leiab kindlasti mõne tegutseva huviliste rühma ka igaüks enda lähedalt piirkonnast. Fotoklubidega liitumine on mõnus võimalus asjaarmastajate seltskonnas enda oskusi täiendada ja koos huvitavaid projekte ette võtta.

Fotograafia eriala kutse-ning ülikoolis võimaldab kõike juba põhjalikumalt õppida. Eestis on fotograafiat võimalik õppida kolmes koolis. Keskkooli baasil kutsehariduse saab Tallinna Polütehnikumist (www.tptlive.ee), rakenduskõrghariduse Tartu Kõrgemast Kunstikoolist (http://www.artcol.ee/et/) ning kõrghariduse Eesti Kunstiakadeemiast (http://www.artun.ee/). Kõikides koolides on rõhuasetus veidi erinev ning seetõttu tuleks ennast enne otsuse tegemist kõikide õppekavadega hästi kurssi viia. Kool nõuab kindlasti eespoolkirjeldatuga võrreldes rohkem igapäevast tööd, kuid samas pakub ka võimalusi, mida lühemalt õppides ei saa. Suureks väärtuseks on näiteks ka kaasõpilased, kellega koos harjutamine on võimalus omaette. Kooli kandideerides peab kaaluma enda võimalusi päevases õppes koolis käia, sest kaugõppe võimalusi Eestis fotot õppida ei pakuta. Lisaks igapäevastele koolitundidele on ka iseseisva töö maht fotoõppes vägagi suur, sest sellel alal saab vaid harjutades meistriks. Samuti on kõikides nimetatud koolides fotograafia erialale konkurss üpris tihe ning seetõttu peaks olema juba näidata ka mõndasid näidispilte. Täpsemate vastuvõtutingimustega saab tutvuda juba koolide enda kodulehtedel.

Ehk sellele küsimusele ei olegi tegelikult ühte kindlat vastust vaid pigem on see otsus igaühe enda teha vastavalt soovidele ning võimalustele. Kõige olulisem on aga kõikide võimaluste puhul motivatsioon ning soov areneda. Kui tekkis selle teemaga seoses lisaküsimusi siis saab need postituse alla kirja panna ning nendele tuginevalt saan soovi korral ka enda kirjeldus täiendada.


Viimased postitused
Arhiiv
bottom of page